10larca varyasyonuyla Anadolu ve
özellikle Karadeniz yemek kültürünün önemli bir simgesi olan pidemizi Turkish
Pizza olarak adlandırarak aşağılamamız eminim Anadolu’nun gastro-tanrıçaları/tanrıları
tarafından asla affedilmeyecek...
Menüsünde Turkish Pizza ibaresini
gördüğüm mekanlardan itina ile uzak durmaya çalışırım oldum olası... Yahu pidenin
pizza ile ne alakası var??? Hamuru farklı, malzemesi değişik, şekli bir başka...
Madem öyle; erişteye Turkish Pasta, mantıya Turkish ravioli, dönere de Turkish
gyros diyelim, dükkanı kapatalım aga...
Her neyse, dellendim birden
yine... Bu günlüğün konusu Pizza Italiano. Pizza, kelime anlamıyla turta (İng. Pie) demek. 18nci yy sonlarında
Napoli civarında yaşayan fakir halk karınlarını doyurmak için mayalı ekmeğin üzerine
domates ilave ederdi: Böylece pizza icat olundu. Pizza kısa sürede
popülerlik kazandı; kentin varoşlarında yerel yiyecek peşinde dolanan turistlerin
bir atraksiyonu haline geldi pizza atıştırmak.
İlk başlarda çeşni olarak
zeytinyağı, ançuez ve koyun sütünden yapılan “mozzarella” kullanılırken Napolililer bu tarife domates, siyah
zeytin ve mercanköşkü ekleyerek Pizza
Napolitana’larına son şeklini verdi.
Bu temel tarife dayanan
varyantlar arasında tarihsel önemi olan ve unutulmaması gereken iki tarif
vardır:
Bunlardan ilki “Pizza Margherita”dır. 1881 yılında
Napoli’yi ziyaret eden Marguerite de Savoie’nin bu pizzayı (mercanköşk, ançuez
ve zeytin çıkarılır, yerine bol miktarda fesleğen, domates, mozzarella konur)
tercih etmesiyle onun adıyla anılmaya başlanmıştır. Kraliçe, İtalya bayrağını
temsil eden üç renkteki garnitürü nedeniyle pizzada “yurtseverlik” bulmuştur. İşe bak! Elalemin bayrağı fesleğen domates, mozzarellaya işaret ediyor... Nerde kaldı vatan millet sakarya...
İkinci otantik varyant da domates,
sarmısak, mercanköşk ve sızma zeytinyağı ile hazırlanan “pizza marinara”dır. Bu
pizzanın adı, denizcilerin atıştırmalık yiyeceği olmasından gelmektedir. Günümüzde
anlam kayması olmuş, genellikle deniz tarağı ve midye eklenerek hazırlanmaya
başlanmıştır.
İtalyanlar göç ettikçe dünyayı
dolaşmış, Avrupa’nın ve Kuzey Amerika’nın bütün büyük şehirlerinde İtalyan fast-food’unun sembolü haline gelen “pizzacı”lar
açılmıştır.
İyi bir pizzanın olmazsa
olmazları iyi domates, mozzarella ve fesleğendir. Mozzarella, Latium ve
Campania’da dişi manda sütünden, İtalya’nın kalan kısmında inek sütünden
üretilen, pişmiş harcı lifli ve kabuksuz İtalyan peyniridir. Mozzarella,
değişik büyüklüklerde (100gr ile bir kilo) toplar ya da somunlar halinde
satılır ve tuzlu su ya da kesilmiş süt içinde saklanır. Yumuşak, hafif mayhoş
bir tadı vardır ve yemek sonunda yenir. İnek sütünden üretildiğinde, genellikle
mutfakta, özellikle de pizzada kullanılır.
Mozzarella kendi suyunda |
Pizza Hamurunun Hazırlanışı:
25 gr yaş mayayı (ya da 15 gr
kuru maya) bir su bardağı dolusu ılık su ile birlikte cam bir kaseye koyun. 1
tatlı kaşığı şeker ilave edin ve bir çatal ile karıştırın, maya köpürene kadar (5-10
dk) bekleyin.
Bir bardak unu ve bir çay kaşığı
tuzu tahta bir kaşıkla sulu maya karışımına ekleyin ve karıştırın. Hamur
yoğunlaşana kadar bir bardak un daha ekleyin.
Tezgaha biraz un serpin, kasedeki
hamuru unun üzerine yerleştirin. Azar azar un ekleyerek yumuşak, kıvamlı bir
hamur elde edene kadar yoğurup top haline getirin. Toplamda 3-3.5 (350-400 gr) su bardağı
kadar ekmeklik un kullanmak gerekiyor.
Bir kaseyi hafifçe unlayıp ya da
yağlayıp içine hamuru koyun. Üzerine nemli bir mutfak havlusu serin ve hamur
kabarıp hacmi iki katına çıkana kadar (yaklaşık 1 saat) sıcak bir yerde
bekletin. Son olarak kabarmış olan hamuru elinizle hafifçe bastırarak havasını
boşaltın!
Pizza Sosunun Hazırlanışı:
Yarım kg kadar iyi domatesi kabaca
doğrayın. Kış aylarında çeri ya da konserve domates kullanmalı. 3-4 diş sarmısağı ince
doğrayıp bir sos tenceresinde üç-dört kaşık zeytinyağında 1-2 dakika çevirin.
Domatesleri ilave edin. Orta ateşte arada bir karıştırarak pişmeye bırakın.
Domatesler yarı pişmiş haldeyken tencereye bir kaşık biber salçası, bir avuç
dolusu taze (ya da bir tutam kuru) fesleğen, bir tatlı kaşığı toz şeker, biraz taze çekilmiş karabiber
ve bir tutam tuz ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı vaziyette,
arada bir karıştırarak domatesler iyice eriyene kadar pişirmeye devam edin.
Pizzanın Hazırlanışı ve Pişirilmesi
Pizza hamuru ince mi olmalı kalın
mı? Bu tartışma da sonsuza kadar bitmez... Orijinal hamurun kalın olduğunu
biliyoruz. Kimisi ince sever, kimisi kalın...
Hazırladığımız hamur üç adet ince
(3-4 mm) ya da iki adet orta kalınlıkta orta boy pizza için yeterlidir. Biz
genelde ince hamurdan yanayız; dolayısıyla üç tane orta boy pizza hazırladık.
Hamuru üç eşit parçaya bölün.
Mutfak tezgahına un serpin ve bir parça hamuru önce top haline getirdikten
sonra çok fazla bastırmadan elinizle yuvarlak şekilde -yeteneğiniz ölçüsünde- açabildiğiniz
kadar açın. Merdane yardımıyla yine fazla bastırmadan açma işlemini tamamlayın.
Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt
yerleştirin ve önceden 300 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında boş olarak
ısınmaya bırakın. Fırının 300 derece sıcaklığı desteklemesi ne yazık ki çok
önemli! Eğer fırınınız o derece ısınmıyorsa çok iyi sonuç alamazsınız.
Birinci
aşama: Açtığınız
hamuru ısınan fırın tepsisine yerleştirin, üzerine sostan gezdirin ve sosu bir kaşığın
tersiyle yayın. Tepsiyi fırının en alt rafına koyun ve pizzayı 5-6 dakika
pişirin. Bu arada pizzanın üst malzemelerini hazırlayın.
Birinci aşamanın sonucu |
İkinci aşama: Tepsiyi fırından alın ve fazla vakit kaybetmeden pizzanın üzerine biraz daha sos gezdirin. Dilimlediğiniz mozzarella parçalarını ve diğer malzemeleri pizzanın üzerine serpiştirin ve tepsiyi bu sefer fırının en üst rafına yerleştirin. Üç-dört dakika pişirin ve tepsiyi fırından alın, pizzanızı bir kesme tahtasına koyun, dlimlere ayırıp sıcak sıcak servis edin.
Mozzarella, biber, kurutulmuş domates, zeytin ve kekiklisi... (İkinci aşamadan önceki hali) |
Mozzarella, sucuk, sosis ve az biberlisi... (Pişmiş hali) |
İp Uçları, Püf Noktaları:
İkinci pişirme aşamasında peynirlerin
eriyip köpürmesine sakın izin vermeyin. Peynir eriyip yayılınca olmuş demektir.
Suda top mozzarella en iyi sonucu
verir. Mozzarella yerine kullanabileceğiniz tek peynir çeşidi dil peyniridir. Sakın
ha kaşar kullanayım demeyin! Pizzanız çok yağlı, ağır olur, yenmez...
Hazır rendelenmiş mozzarella
kullanmayın.
Peyniri rendelemeyin; Ya 1-2 mm
kalınlığında ince dilimler şeklinde ya da minik küp şeklinde doğrayın.
İkinci aşamada (3-4 dakikada) iyi pişeceğini düşünmediğiniz malzemeleri (biber, mantar gibi) ilk aşamada sosun
üzerine yerleştirebilirsiniz.
Pastırma, prosciutto gibi kurutulmuş ya da tütsülenmiş (yani pişmiş) malzemeleri ikinci pişirme aşamasının son bir
dakikasında yerleştirin pizzanızın üzerine.
Domates kullanacaksanız miktarın fazla
olmamasına dikkat edin yoksa pizzanız sulanır, bu da hoş olmaz. Kurutulmuş
domates kullanmak daha mantıklı; böylece farklı bir lezzet katmanı da oluşturulabilir.
Pizzanız piştikten sonra üzerini taze roka/fesleğen yaprakları, maydanoz/nane gibi yeşilliklerle
süsleyebilirsiniz.
Çok çeşitli ve çok fazla malzeme
kullanmanızı tavsiye etmem. Daha sade pizzalar yapmaya çalışın.
Kullandığınız malzemeler (sucuk, tam
yağlı beyaz peynir gibi) fazla yağlı değilse pizzanızın üzerine servis etmeden
önce sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Baharat olarak isteğe göre taze
çekilmiş karabiber, acı pul biber, taze ya da kuru kekik veya mercanköşkü, v.b.
kullanılabilir. Üzerine parmesan ya da kars gravyeri rendelenebilir.
Her seferinde sos yapmakla uğraşmak
işinize gelmiyorsa sosu bir seferde bol miktarda hazırlayıp kalanını
buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sos için domates yerine doğranmış
domates konservesi kullanabilirsiniz. Unutmayın ki konserve domates için her
daim domatesin iyisi kullanılır.
Mozzarella, azıcık mantar ve Prosciuttolusu taze roka yapraklarıyla süslenmiş... |
Sonuç inanılmaz derecede mükemmel! Perfetto!!! İnanın bana bu tarife göre yapacağınız pizzayı yedikten sonra çok mutlu mesut olacak, zincir pizzacılarda pizza yemeyi, oralardan sipariş vermeyi keseceksiniz... Bundan adım gibi eminim dostlar!
Bakınız hamur nasıl da güzel iki katmana ayrılmış, altı kıtır üstü yumuşak... |
Bon Appetit!
Esen K.
Dip Not: Bu başarılı pişirme önerisini rahmetli Prof.Dr. Arman Kırım’ın detaylı
bir pizza yazısından almıştım. Toprağın bol olsun Arman Hocam!
Kaynaklar:
Larousse Gastronomique; 2005, İstanbul, Oğlak yay.
İtalyan Mutfağı; Kate Whiteman, Angela Boggiano, Jeni
Wright, Carla Capalbo, 2007, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Arman Kırım, Hürriyet Gazetesi, Evinizde mükemmel pizzalar yapabilirsiniz,
24 Ocak 2010; http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=13568948&yazarid=123
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder