Esen K.: Bir Ankara Gastro-Seyahatnamesi
Rumeli İşkembecisi’nin bol beyinli bol kepçe kelle paçası;
Az mı ayılttın akşamdan kalma beni bazı bazı...
Süha’nın Yeri’nde kızarmış çeyrek ekmek üzeri enfes Ankara
döneri, yanında yarım porsiyon ev köftesi;
Kralı gelse değiştiremez fikrimi, Anadolu çapında yok
böyle lezzetlisi...
Çankaya Lokantası’nın günlük etli/sebzeli ev yemekleri, ılıh ılıh arnavut
ciğeri;
Az mı doyurdun ustacım aç karnımı öğlen aralarında hafta içleri...
Turan Güneş Bulvarı’nın kıdemli Karadenizli uşağu, alamet-i
farikasu, Gresta’su;
Çek bir kuru fasulye, olmadı mevsimiyse hamsi tava, üstüne
bir de Laz baklavasu...
Sakarya Caddesi’nin gözbebeği Net Piknik’i anmadan olur mu;
Varsa yayın tava, yanına da soğuk bira; yahu böyle beyefendi garsonlar
başka yerde bulunur mu...
Canın kuzu eti mi çekti? Etlik Garajı’nda Bolu Et Lokantası’na
uğrayıver gari;
Eh, hazır gitmişken bol sulu, kızartma patatesli kuzu incik
haşlama ısmarlayasın bari...
Akşam vakti mi geldi çattı a dostlar, bir soluk alıverin Kıtır’da;
ODTÜ Kampüsün soğanlı bol limon soslu balık ekmeği pek bi
güzelmiş;
İstanbul’lular kızmasın; Karaköy’ün Eminönü’nün kayıkçı
balıkçıları halt etmiş...
Değirmen’in oltu kebabı pek bi meşhurmuş;
Muhteşem zengin Pazar kahvaltısı elalemin diline pelesenk
olmuş...Akşam vakti mi geldi çattı a dostlar, bir soluk alıverin Kıtır’da;
Söyleyin buz gibi bir bira, muhabbetin-kokorecin kralı
burada...
Canın rakı-balık mı çekti? Seni anca Oran Çarşı’daki Kalbur
paklar be kanki;
Pazartesileri dükkan kapalı, diğer günler rezervasyonsuz sakın
gitmeyesin, demedi demeyesin.
Mevsiminde fener şiş, her daim ahtapot ızgara, üstüne de Mehmet
Amca’nın fırçasını yemeden sakın ha eve dönmeyesin...
Köfte dendi mi Yenimahalle beşinci duraktaki Meşhur İnegöl Köftecisi akla gelmeli;
Önden bir işkembe, köfteyi de bir buçuk söylemeli...
Kokorecin âlâsı Anıttepe Gençlik Caddesi’nde Pikolet Piknik’te yenir;
Burada kokoreç önce fırında pişirilir, sonra kömür
ızgarada demlenir...
Onu bunu bilmem ben aga, yiyorsan bu pohu tam yiyeceksin;
Uğramışken yarım değil bütün ekmek arası iri doğranmışından söyleyeceksin...
Trabzon’lu Ömer Usta ve dükkanı Zigana Pide Angara’nın güya yenilerinden;
Yine de kim bilir kaç kez zıkkımlandık odun ateşinde pişen bol
tereyağlı pidelerinden...
Hatırla sevgilim, bir Pazar öğlen düşmüştük yollara, varmıştık Akyurt
Bağları’na, Kavaklıdere Şarapları’nın Kav Club mekanına;
Nasıl dadanmıştık peynirlerine, şaraplarına, tadı damağımızda
kalan nefis pizzalarına...
“Gerçek aşk asla erimez” dediler, dondurmayı Vardar’da
damardan verdiler;
Cevizlisi, fıstıklısı yaktı bağrımı, oldum ben de bu dükkanın bağımlısı,
VardaRoma Yenimahalle’nin medarı iftiharı...
Ey sisli puslu sabahların, ılık sonbahar akşamlarının, serin
yaz gecesi düşlerimin, gençlik günlerimin sidikli kontesi Ankara!
Sanma ki bu ayrılık sonsuza uzanacak, kulun Esen
K seni unutup İstanbul’lara kök salacak...
Bekle beni Angora; es geçtiğim lezzet durakların kaldıysa
affola!
Başta makarnanın, dost muhabbetinin tek adresi orta
dünya’dan Özgür’e olmak üzere Ankara’lı tüm
dostlara selamlaaar ola...
İstanbul'un fırtınalı bir güz sabahında ANdım seni yine; silüeti KARA, puslu Ankara... |
Dönerini, köftesini, pidesini, kokorecini Esen K neylesin;
Hasret kaldı işkembesi bir kuru simidine, ey Angara duy sesin! Esen K.
anaşılan o ki Esen k.'yı dolu dolu Ankara özlemi sarmış,anlıyoruz diyelim..lakin bu kadarı da İstanbul'a haksızlık..:(hiç tanımaya çalışmadan olmaz ki.. beşiktaş'da Asım Usta'nın dönerini yemeden,paşada gece 2 den sonra gelen sokakta kuzu kokereçin tadına bakmadan,peki ya Hamdi'nin katmeri:( bence onlara da bir şans vermelisin Esen K. ..Ben de aklıma geldikçe yazacağım sana İstanbul'un lezzetlerini...
YanıtlaSilSanaideki köfteciyi unutmuşsun ama olsun. Gel Angara'ya çok özlemişsin belli. Ne güzel olur idi şimdi bir sıcak simit ve Çay'la sohbetin koyusu, tatlısı, demlisi ve dostcası.
YanıtlaSilSelamlar Esen K.
Selam Özgür'cüm,
SilHer kategoriden bir dükkan yazmaya gayret ettim. Angara'ya gelince birlikte gideriz Sanayi'deki köfteciye, gönlü kalmaz bende böylece...
Görüşmek üzre,
Hoşçakal
Esen K.
Özgür Şamiloğlu
YanıtlaSil