10 Aralık 2012 Pazartesi

Dünden kalanlar, Bölüm -2: Bayat ekmeği tazelemek ve minik yalancı pizzalar yaratmak


Evde bayat ekmekleri değerlendirmenin birçok yolu vardır: Daha sonra köfte harcında veya panelerde kaplama olarak kullanmak üzere ufalayıp cam kavanozlarda saklayabilirsiniz. Dilimleyip fırında kurutarak çorbalık kroton hazırlayabilirsiniz. V.b.

Size iki farklı yöntem anlatmaya çalışayım:

Bayat ekmeği tazelemek

Fırın tepsisi büyüklüğünde kesmiş olduğunuz yağlı kağıdı ya da içine bir ekmek alacak büyüklükte bir kese kağıdını elinizle buruşturup yumak haline getirdikten sonra akan suyun altına tutun. Suyunu sıkın. Bütün bayat ekmeğinizi içine güzelce sarın ve 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtmış olduğunuz fırında 10-15 dak. ya da yağlı kağıt/kese kağıdı kuruyana kadar tutun.
Bu sayede tekrar nemlenen ve ısınan bayat ekmeğinizin ilk günkü kadar taze olarak geri döndüğünü göreceksiniz.

Hafta sonu kahvaltısı/brunch için minik yalancı pizzacıklar

Bayat ekmeklerinizi 0.5 cm kalınlığında dilimleyin. Küçük bazlama da kullanabilirsiniz; bunları ekmek bıçağı ile ortadan ikiye ayırın. Fırınınızı 200 dereceye kurup ısınmasını sağlayın. Fırın tepsisi büyüklüğünde kesmiş olduğunuz yağlı kağıdı elinizle buruşturup yumak haline getirdikten sonra akan suyun altına tutun. Kağıdı tekrar açıp fırın tepsisine yerleştirin.

Bu arada pizzaların üst malzemelerini hazırlayın:

No.1: Mozzarella-domatesli  

Mozzarella ve çeri domateslerini ince dilimler halinde doğrayıp ekmek dilimlerinin üzerine yerleştirin, zeytinyağı gezdirin, kuru fesleğen veya kekik serpiştirin.


No.3: Beyaz peynir-yumurta-kimyonlu

Tam yağlı beyaz (keçi, koyun ya da inek) peynir ile bir adet yumurtayı bol miktarda kimyon, biraz karabiber ve toz kırmızı biber ilavesiyle iyice çırpın. Hazırladığınız karışımı bir kaşık yardımıyla ekmek dilimlerinin üzerine koyun. Bu tarif rahmetli annemden yadigar... Yoğun kimyon tadı aklımdan çıkmadı; hiç unutmam, kendisi kış günlerinde bu şekilde hazırladığı ekmek dilimlerini kuzinede pişirip çayla birlikte önümüze koyardı... Bu karışıma biraz rendelenmiş kaşar da ekleyebilirsiniz.


No.2: Tulum peynir-çörek otu-cevizli

Tulum peynirini biraz krem peyniri vayahut krema ile karıştırın. İçine çörek otu, ince kıyılmış ceviz ve bir tutam kırmızı toz biber katarak çatal yardımıyla iyice karıştırıp ezin. Ekmek dilimlerinin üzerine sürün.


Hazırladığınız ekmek dilimlerini fırın tepsisindeki ıslak yağlı kağıdın üzerine dizin. Tepsiyi ısıtmış olduğunuz fırınınızın orta katına yerleştirip pizzacıkları peynirler eriyene dek pişirin.

Islatılmış yağlı kağıt ekmek dilimlerinin iyice kurumasını önleyecek, nemlenip yeniden hayata dönmesini sağlayacaktır.


Sırasıyla Tarif No. 1, 2, 3

Bunlar benim naçizane önerilerim; siz de kendi karışımlarınızı yaratıp yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Göreceksiniz; basit ama leziz minik pizzacıklar kapış kapış gidecek...

Bazlama üzeri beyaz peynir, yumurta, kaşar, maydanoz ve kimyonlusu...


Afiyet olsun.


Sevgiyle kalın,

Esen K.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder