Önceleri
-tipik bir Orta Anadolulu tavrıyla- balığın da çorbası mı olurmuş diyerek bu
tarz çorbalara burun kıvıran bendeniz şimdilerde her türlü deniz ürününden
farklı çorbalar hazırlamaya bayılıyorum. Epeydir aklımda olup da bir türlü
uygulamaya geçemediğim bir tarifi dün gerçekleştirdim: Bol sebzeli somonlu
karides çorbası.
Somon fileto her zaman olduğu
gibi Metro Gross Market’ten, karidesler ise Kumkapı Balık Pazarı’ndan. Malumunuz
üzere İstanbul’a yeni taşındım ve henüz acemisiyim. Bu yüzden ahkam kesmiş gibi
olmak istemem fakat sanırım bu renkli koca Pazar deniz ürünleri çeşitliliği
açısından İstanbul’un en zengini.
Tabiyatiyle prensip olarak taze deniz ürünlerinin günlük
olarak tüketilmesi taraftarıyım. Lakin çiğ olarak tadına baktığım balıkçının
ikramı karidesin cazibesine dayanamayıp bir miktar satın almıştım bu Pazar’ı
ilk ziyaretimde. Burnumda
keskin bir deniz kokusu ve damağımda deniz tuzu hissettiğimi hatırlıyorum. Belli ki o günün sabahında can vermişti bu
mahlukat-ı anten... Böcekleri aynı günün akşamında ayıklayıp temizledikten
sonra dondurucuya atmıştım.
Bir
adet kereviz sapını, orta boy bir kuru soğanı ve havucu minik minik doğrayıp üç
çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte tencereye aldım. Bir tutam tuz ekleyip
arada bir karıştırarak orta ateşte pişmeye bıraktım. Sebzeler biraz yumuşayınca
kabaca doğradığım üç diş sarımsağı ilave edip bir iki dakika çevirdim.
Mirepoix (kereviz sapı, havuç ve soğan üçlemesi) |
İkinci aşamada bir litre kaynar
suyu tencereye boşalttım, karışımı iki dakika kaynattım. Küp küp doğradığım bir
adet patatesi ekleyip kaynatmaya devam ettim. Patatesler pişmeye yakın kılçıkları
ayıklanmış ve yarım santimlik küpler halinde doğranmış 150 gr somonu ve 200 gr
karidesi bütün olarak çorbaya ilave ettim. Üç dakika kadar orta ateşte
kaynatmaya devam ettim.
Son aşamada taze çekilmiş karabiberi, bir adet limonun
suyunda çırpılmış yumurta sarısını, bir çorba kaşığı dolusu tereyağını ve bir
tutam ince doğranmış dereotunu ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra ocağın
altını ve tencerenin kapağını kapatıp çorbayı dinlenmesi için rahat bıraktım.
Öğünü çeri
domatesli radika salatası ve tekir tava ile tamamladık.
Tarifteki alt ve üst yapı her
türlü balık çorbasına uygulanabilir. Ana malzeme olarak somon ve karides yerine
sıkı etli herhangi bir ya da birkaç çeşit balık tercih edilebilir. Daha yoğun
ve kompleks bir lezzet için su yerine balık kafasından ve kemiklerinden elde
edilen sebze ve baharat çeşnili balık suyu kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder