20 Nisan 2013 Cumartesi

Ege'li Kallavi Kalamar


Sadece okyanusların derin diplerinde var olduğunu ve ancak sualtı belgesellerinde görebileceğimi sandığım dev boyutlarda bir kalamara (Loligo vulgaris) rastladım büyük bir marketin deniz ürünleri reyonunda ve hemen cep telefonumla fotoğrafladım sizlerle paylaşmak için.

Bizim canavar Ege’de avlanmış. Boyu yaklaşık 60-70 cm civarında, ağırlığı 8.5 kg. Peki ne yapılır bunla derseniz: Baş ve kol kısmına ahtapot muamelesi çekilebilir, gövdesi ise halkalara bölünüp salonda ailecek hula hoop çevrilir derim ben de...



Ege'li Kallavi Kalamar


Bir zamanlar efsanevi yaratıklar olduğu sanılan dev kalamar derin okyanuslarda yaşayıp, çok büyük boyutlara ulaşabilen “Architeuthidae” familyasına ait deniz yumuşakçalarıdır. Erkek kalamarların boyu 19 metreye ulaşabilirken, dişiler için bu oran 10 metreye kadar çıkmaktadır. 25 metre uzunluğa ulaşan örnekler olduğunu öne sürenler olsa dahi, bu tip bir varsayımı destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ölçülen en yüksek ağırlık dişilerde 275 kg, erkeklerde ise 150 kg kadardır. Dünya üzerindeki en büyük gözlerden birine sahip olan dev kalamarın bir gözünün çapı 30 cm’yi bulmaktadır. Beslenirken avını yakalamak için kullandığı kollarının üzerinde yüzlerce vantuz bulunur. Avını hem bu vantuzların emici kuvveti hem de bu vantuzların etrafına dizili küçük dişler sayesinde yakalayarak ağzına doğru çeker.  (Wikipedia)

Yaklaşık 4 metre büyüklüğünde bir Dev Kalamar


Sevgilerimle,

Esen K.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder