Kırma yeşil zeytin favorim. Eğer iyisi mevcutsa bir
kahvaltıda bir küçük kase dolusunu yiyebilirim. Artık iyisini bulmak zor. Marketlerde
açıkta satılanlarda illa ki sanayii bir tat, bir koku oluyor, cam
kavanozdakiler keza öyle; hiç hoş değil.
Zeytinleri iki kez sudan geçirdim. Tezgahın üzerine kesme tahtasını, onun üzerine de ortamı yumuşatmak için bir mutfak havlusu yerleştirdim. (Zeytinlerin ezilmesini, sularının çıkmasını istemeyiz.) Havlunun üzerinde tokmakla tüm zeytinleri teker teker kırdım. Zor bir iş değil, hatta keyifli. Belli bir darbe gücü ve ritm yakalayınca çabucak hallediliyor.
Kırık zeytinleri iki ayrı kavanoza boşalttım. Musluk suyu ile doldurdum, kapaklarını kapatıp kilere aldım.
Bundan sonrası rutin. Her iki güne bir sularını değiştirdim. Bazen üçüncü güne sarkıttığım olmuştur. Bu hareketi yaklaşık bir ay kadar tekrarladım. Toplamda 13-15 kez gerçekleştirmişimdir maksadı zeytinlerin acı tadını gidermek olan bu işlemi.
Tadını ayarlamak size kalmış; kimisi zeytinin hafif acı tadından hoşlanır, bazıları da hoşlaşmaz bundan. Ben hafif acımsı zeytin lezzetinden yanayım. Doğadan, toprak anadan, zeytin ağacının özünden süzülüp gelen tadı tamamen yok etmemek gerek.
Son su değişimleri sırasında yaptığım bir kaç tadım
sonrasında ideal acılıkta bıraktım zeytinleri. Daha sonra yeteri
kadar içme suyunu kaya tuzu ve limon tuzu ilavesiyle kaynattım, soğumaya
bıraktım.
Lezzetini kontrol ettim, tuzu az geldi biraz daha tuz ekledim ve
kavanozları hazırladığım bu ekşi-tuzlu suyla doldurdum. Kavanozların kenarlarına limon
dilimleri yerleştirdim. Birisine lezzet farklılığı yaratmak için bir tutam kadar tane kimyon ilave ettim.
Üzerlerine bir parmak geçecek kadar sızma zeytinyağı döktükten sonra
kapaklarını kapatıp kilere kaldırdım.
Üç gün sonra zeytinlerim hazırdı. Piyasadaki en pahalı kırma
zeytine taş çıkartır benimkiler... Bir ay olmadan yarısını tükettim bile.
Tuz ve limon tuzu miktarlarını özellikle vermiyorum. Kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz yalnız zeytinlerin uzun süre dayanmasını istiyorsanız suyuna en az %5 oranında tuz katmanız gerekiyor.
En iyisi eski alışkanlıklara geri dönmek; bu tip kolay kış hazırlıklarını anne-anneanneden kalma klasik metodlarla evde yapmak. Hiç olmazsa ne yediğimizi biliriz...
Afiyet olsun.
Sevgilerimle,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder