Pesto, genelde makarnalarda
kullanılan bir İtalyan sosudur. Tavuk yemeklerine ve bazı çorbalara da (minestrone
gibi) eklenebilir. Temel malzemeler fesleğen ve sızma zeytinyağı ise de
pestonun lezzetini tırmandıran diğer iki eleman dolmalık fıstık (çamfıstığı) ve
parmesan peyniridir.
Fesleğen yerine reyhan, ıspanak,
maydanoz veya roka gibi farklı yeşil otlar, dolmalık fıstık yerine de kabuğu
soyulmuş kuru badem, yer fıstığı, çiğ fındık, antep fıstığı v.b. kullanılabilir.
Malzeme seçimi size kalmış...
Sicilya kökenli diğer bir çeşit
pesto sosun yapımında fesleğen yerine güneşte kurutulmuş domates kullanılır. Bu
kırmızı pestoda dolmalık fıstığın yerini de yer fıstığı alır.
Aromatik lezzeti ve
hafifliğiyle İtalya’da özellikle bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi olan pesto, geleneksel usule göre büyük bir havanda malzemeler dövülerek ve ezilerek hazırlanır. Böylece elemanlar birbirleriyle iyice kaynaşır ve sonuçta ortaya hem lezzet hem görüntü bakımından neredeyse homojen bir sos çıkar.
Pesto
yapımında mutfak robotu ya da blender de kullanabilirsiniz ama aynı sonucu
alamazsınız. Eskiden – özellikle de sarımsak ezmek için - her mutfakta mutlaka bir
pirinç havan bulunurdu. Sarmısak ezmek/rendelemek için - çoğu işe yaramaz - envai çeşit alet/edevat, malzeme ufaltmak/kıymak için robotlar icat olundu, mertlik bozuldu...
Şunu bilesiniz ki pesto yapımında bunların hiçbiri biraz büyükçe sağlam bir havanın yerini tutamaz!
Şunu bilesiniz ki pesto yapımında bunların hiçbiri biraz büyükçe sağlam bir havanın yerini tutamaz!
Pesto: Pesto alla Turco-Genovese
Önce 3-4 diş sarımsağı bir fiske
tuzla birlikte havanda eziyoruz.
Sonra 50 gr dolmalık fıstığı ve 50 gr
baklavalık antep fıstığını havana ekleyip karışım macun kıvamını alana dek
ezmeye devam ediyoruz.
İki bardak dolusu taze fesleğen
yaprağını azar azar havana ilave ederek eze eze karışıma yediriyoruz.
Sekiz
yemek kaşığı sızma zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
Sonra ¾ su bardağı
dolusu rendelenmiş parmesanı ve ½ su bardağı rendelenmiş Kars gravyerini karıştırarak
ilave ediyoruz.
Dişe gelir kıvamda haşlanmış makarnayla harmanlayıp servise hazırlıyoruz.
İyi bir sızma zeytinyağı şart! |
Mesto: Reyhanlı Pesto için malzeme listesi
1 bağ taze reyhanın yaprakları
50 gr kabuğu soyulmuş badem
2-3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
½ su bardağı rendelenmiş parmesan
½ su bardağı rendelenmiş sert
keçi peyniri
½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Pesto yapımı bu kadar basitken sakın ola ki o beş para etmez hazır soslardan satın alayım demeyin! Beni de söyletmeyin, deli etmeyin!
Malzeme seçiminde bana birebir uymak zorunda değilsiniz.
De hadi gidin, paracığınıza kıyıp bir havan alın, kendi pestonuzu kendiniz yaratın daaaa!
Dip Not: Kalan pestoyu buz kalıbında
dondurarak saklayabilirsiniz.
Bon Appetit!
Esen K.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder