13 Mayıs 2012 Pazar

Mediha'nın mutfağından: Anne köftesi

Neredeyse her kentin her kasabanın nasıl kendi köftesi/köftecisi mevcutsa; her evin her annenin de bir değişik köftesi vardır.

Piknik menülerinin olmazsa olmazı, gece atıştırmalarının bir numarası: Bildiğiniz caaanım kuru ev köftesi... Sıcak-soğuk, ekmekle-ekmeksiz fark etmez, lüp lüp gider...

Geçen yaz, tatil dönüşü bize uğrayan Mediha Annemiz ricamız üzerine sağ olsun bizi kırmadı, kendi köfte tarifini uyguladı ve de paylaştı benimle:

Mediha Hanım, yarım kg köftelik kıymayı (dananın döşünden), yarım su bardağı galeta ununu, bir yumurtayı, ince kıyılmış bir avuç maydanozu, birer tatlı kaşığı tuz, kinzi, karabiber ve kimyonu, yarım su bardağı sıvıyağ, bir baş rendelenmiş soğan ve üç diş ezilmiş sarmısakla birlikte harmanlayarak köfte harcını hazırladı.

Sonra şip şip köftelerini şekle sokup fırın tepsisine diziverdi bir anda...

Evet yaaaaa, 10 dakkada hazır ediverdi köfteleri...

Pek pratikmişdi...

Kendisini takip etmekte epey zorlanmışım; şimdi bakıyorum da kargacık burgacık notlar alabilmişim ancak...

Köfteleri fırında pişirdik. Yanına da tereyağlı bir pilav ve çoban salatası hazırladık. Anne köftesi dediğin budur işte !!!



Hani derler ya; köfteyi ne kadar yoğurursan o kadar leziz olur diye; bu görüşe ben de inanırdım o güne dek.
Yalnız 5 dakkada şipşak hazırlanan köfteleri yiyince bu inancım sarsıldı; ancak lezzetin kaynağı Mediha'nın sırrı neydi acaba???

Birincisi kinzi, bundan eminim: Ciddi Gürcü - ki kinziyi çok sever Gürcüler - kökleri olan Karadeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan maydanozgillerden kinzi (kişniş) özel bir bitki:
Taze yaprakları aromatik ot, ince öğütülen tohumları ise baharat olarak kullanılır. Çok belirgin, şahane keskin bir kokusu-tadı vardır. Kullanırken miktara dikkat!

Zamanla yeniden yeniden keşfettiğim ikinci sır neydi acaba?...

Tamam, şimdi hatırladım: Hangi ara bırakıverdi sevgisini köfte harcına Mediha Anne acaba.?. Ben malzemeleri not almaya çalışırken mevzuyu kaçırmışım sanırım yine yine yeniden...

Mediha Annemle birlikte tüm annelerin gününü kutlar,

Kekliğin civcivi








Merhum Annem Zehra'yla, Anneannem Makbule'yi rahmetle anarım...





Sevgiyle kalın,

Esen K.



3 yorum:

  1. Esen, çok güzel bir sayfa olmuş. Yazılar da fotoğraflar da çok iyi..

    Erkan.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil