21 Mart 2012 Çarşamba

Makarna sosları, Bölüm II: Bal Kabaklı, Füme Somonlu Linguine

Mutfak, yaratıcılığınızı kullanarak harikalar yaratabileceğiniz ve bunu yaparken kendinizi hayatın sıkıcı hallerinden uzaklaştırabileceğiniz, huzura erebileceğiniz, dinlenebileceğiniz, aynı zamanda müthiş keyfler alabileceğiniz benzersiz bir ‘sanat’ alanıdır bence. Boşuna ‘mutfak sanatı’ dememişler.  
Doğaçlamalar her zaman iyi sonuç vermiyor olsa da, her seferinde aynı heyecanla, yeni, farklı malzemeler kullanarak bir eser ortaya çıkarmak çok zevkli bir uğraştır; hem böylece mutfak bilginizi artırabilir, hünerlerinizi sürekli geliştirebilirsiniz. Bu bağlamda tıkınmak dışında mutfağa adımını atmayanlara hayret ederim.

Geç olsun, güç olmasın; ben de mutfağa nispeten geç girenlerdenim...

Aklıma gelen yeni reçeteleri sürekli olarak denemeye, geliştirmeye çalışırım. Hafiften müziğim de hiç eksik olmaz arka fonda. Bir de bakmışım saatler akıp geçivermiş...

Reçeteler bazen rüyalarıma da girer. Rüyanın hemen ardından uyanırsam malzeme listesi henüz dimağımdadır; unutmamak için üşenmeden hemen not alırım.

İşte o hayal ürünü reçetelerden birisi (Tarif iki kişiliktir): Birer adet kırmızı biber ve yeşil köy biberini ince şeritler halinde, 3-4 diş sarımsağı  da zar şeklinde doğrayalım. 2 çorba kaşığı zeytinyağını sos tenceresinde kızdırdıktan sonra önce biberleri 2 dakika kadar, sonra da sarımsakları da ekleyerek karışımı 1 dakika daha soteleyelim. Bu arada tuzunu ve karabiberini de ayarlayalım.
Biber ve sarımsakları bir kenara ayıralım. Aynı tencerede bu kez küp küp doğramış olduğumuz yarım dilim kadar balkabağını 2-3 dakika çevirelim ve üzerine yarım su bardağı beyaz şarap ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak kabaklar hafif (dişe gelecek kadar) yumuşayıncaya dek orta ateşte pişirelim.
Tencerenin altını kıstıktan sonra içine biber ve sarımsakları, 3 çorba kaşığı kremayı ve elimizle kabaca parçalara ayırdığımız 50 gr kadar (iki dilim) füme somon ekleyelim. Yine 7-8 yaprak taze adaçayını (kurusu da olabilir) küçük parçalara ayırıp sosumuza ilave edelim. Hafifçe karıştıralım, tuzunu, karabiberini kontrol edelim ve sos kaynamaya başlayınca ocağın gazını keselim, tencerenin kapağını kapatarak dinlendirelim.


Bu arada tuzlu bol suda (al dente) haşlamış olduğumuz linguinelerin (yassı spagetti) suyunu süzdükten sonra sosumuzla harmanlayıp servis edelim. Lezzet esintileri bu sefer Anadolu toprağından Kuzey Denizi’ne doğru...


Bon Appetit!

Esen K.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder